x 
Cart empty

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Értékelemzés alkalmazása a nagyvilágban

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Az értékelemzés elsőként kialakításának hazájában, az USA-ban terjedt el. Széleskörű alkalmazásában nagy szerepet játszott az Amerikai Védelmi Minisztérium (Department of Defense, DoD), melyre érdemes néhány mondatot szánni.
Az Amerikai Tengerészeti Hivatal már 1954-ben értékelemzési bekezdéseket iktatott beszerzési szerződéseibe, mely szerint az elért megtakarításokon a két fél, a szállító és a megrendelő, egyenlő arányban osztozott.
A DoD 1962-ben költségcsökkentési programot hirdetett meg, és ennek realizálásában az értékelemzés kulcsszerepet játszott.
A védelmi költségvetés az USA-ban 1960-65 között 46-53 Mrd $ volt évente, 1972-ben már 75 Mrd $. Így érthető, hogy a DoD klauzulák miért voltak olyan jelentősek az értékelemzés USA-beli elterjedésében.

A hadiipar után a környezetvédelemben vált kötelezővé. 1978-tól az Environmental Protection Agency (EPA) kötelezte alkalmazását a környezetvédelmi beruházásoknál. Alkalmazási feltételként írták elő minden 1 millió $ értéknél nagyobb beruházásoknál, ahol közpénzzel támogatták a projektet. Ha nem végezték el az értékelemzést, nem adtak rá állami támogatást.
1996 februárjában Bill Clinton aláírta, és ezzel életbe léptette azt a törvényt, mely szerint "minden végrehajtó szervezetnek rendelkeznie kell értékelemzés eljárásokkal és programokkal a költségvetés hatékonyabb felhasználása érdekében". Ugyan a Szövetségi Beszerzési Szabályzat (a magyar Közbeszerzési törvénynek megfelelő szabályzási szint) nem tartalmaz értékhatárt, de a gyakorlati életben azt jelenti, hogy a szövetségi kiadásoknál minden 10 millió $ feletti, az egyes államok szintjén különböző mértékben, de általában minden 1-2 millió $ feletti projektnél kötelezően alkalmazzák.

1959-ben alakult meg az Amerikai Értékelemzők Társasága (SAVE), mely 1997-ben alakult át nemzetközi társasággá (SAVE International). E társaság ma több ország nemzeti értékelemző társaságát, köztük a Magyar Értékelemzők Társaságát is magában foglalja, ill. mintegy 40 országból vannak tagjai.

Ismereteink szerint jelentősebb értékelemzési tevékenység folyik Angliában, Németországban, Franciaországban, Japánban, Indiában, az Egyesült Arab Emirátusokban, Hong-Kongban és Kanadában.

Becslések szerint Európában évente mintegy 50.000 értékelemzési projektet végeznek. Az EN 12.973:2000 Value Management szabvány szabályozza az alkalmazást. A szabvány a Magyar Szabványügyi Testületnél beszerezhető.

… és hogy miket is értékelemeznek: ha ma bármilyen amerikai hadiipari terméket lát, vagy akár csak egy hadgyakorlatot, biztos lehet benne, hogy minden felszerelést, beleértve a hadgyakorlat megszervezését, vagy a gyártmányok fejlesztéséhez felhasznált számítógépes szimulációs szoftvereket is értékelemzéssel készítik elő.

Ha űrkutatási projektet lát, vagy az űrhajósok kiképzési programját, vagy a Nemzetközi Űrállomást, vagy bármilyen repülőgépetszemélyautót (beleértve a Rolls-Royce-ot is), ne legyenek kétségei. És akkor nem említettük még a repülőtereket, az olajfúrótornyokat, a világ metróit, az energiatermelési objektumokat, legyenek azok vízierőművek vagy atomerőművek, a híradástechnikai eszközöket, a hétköznapi használati eszközeinket, vagy a Tejút kutatási programot! Próbálják meg beütni valamelyik keresőbe, hogy „Value Engineering”, és hihetetlen számú találatot kapnak. Keresgéljenek bátran!