x 
Cart empty

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Sikeres példák

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

1.) Értékelemzési projekt díjak nyertes témái

A 2005. évtől kezdődően a MÉT folyamatosan működteti a Legjobb Értékelemzési Projekt Díjat (LÉED), melynek nyertes témái minden évben a pályázati szempontoknak megfelelő, kiváló projektek.

LÉED 2011.: „Forgácsolási gyártóegység összeállítás, gépek optimális elhelyezésének, alkalmazott technológiájának értékelemzéses felülvizsgálata.”. Partnervállalat: Rosenberger Magyarország Kft.
Különdíj 2011.: „MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Rekreációs Központ rekonstrukciójának értékelemzése”. Partnervállalat: Paksi Atomerőmű Zrt.

LÉED 2010.: „A kis-és közepes radioaktivitású hulladékos csomagok elvi konstrukciójának fejlesztése”. Partnervállalat: Paksi Atomerőmű Zrt.
Különdíj 2010.: „Önkormányzati hivatal szervezetének fejlesztése értékelemzéses megaprojekt keretében”. Partnerintézmény: Dabas Város Polgármesteri Hivatala

LÉED 2009.: „Főgőz rendszer nyomásveszteségeinek értékelemzéssel történő felülvizsgálata és fejlesztése”. Partnerintézmény: Paksi Atomerőmű Zrt.

LÉED 2008.: „Országos autizmus stratégia összeállításának értékfejlesztéssel történő támogatása”. Partnerintézmény: Autisták Országos Szövetsége (AOSZ).
Különdíj 2008.: „Rekuperációs erőmű terv-változatainak értékelemzése”. Partnervállalat: Paksi Atomerőmű Zrt.

LÉED 2007.: „Vas és mangántalanító technológia értékelemzéssel történő felülvizsgálata, a beruházás optimalizálása”. Partnervállalat: Paksi Atomerőmű Zrt.
Különdíj 2007.: „Értékelemzés alkalmazása a BVM ÉPELEM Kft stratégiájának korszerűsítésében”. Partnervállalat: BVM ÉPELEM Kft.

LÉED 2006.: „Zöldmezős beruházás komplex projektmenedzsment értéktervezése”. Partnervállalat: Rosenberger Ingatlanhasznosító Kft.

LÉED 2005.: „A MÁV Északi Járműjavító Kft anyaggazdálkodási rendszere értékelemzéssel”. Partnervállalat: MÁV Északi Járműjavító Kft.
Különdíj 2005.: „A XVIII. ker. Sport és rendezvénycsarnok vázlattervének fejlesztése értékelemzéssel” Partnervállalat: XVIII. ker. Vagyonkezelő Rt.

2.) Elkerülő utak értékelemzése

1998-tól kezdődően sorozatban végeztek értékelemzéseket a közúti beruházási tervek továbbfejlesztésére.

2009-ig összesen 80 projekt terveinek továbbfejlesztése fejeződött be.

A teamek a funkcióteljesítésben (minőségben) és a funkcióköltségekben megmutatott gyenge pontokra közel 4000 ötletet vetettek fel, melyből mintegy 750-et dolgoztak ki részletesen.

Az eddig elvégzett értékelemzési projektek eredménye:

A teamek a kb. 604 Milliárd Ft tervezett össz-kiadásból 72 Milliárd Ft-nyi megtakarítást, és 11 Milliárd Ft tartalombővítést (többletráfordítást) javasoltak. Összesítve ez azt jelenti, hogy az állam - az értékelemzés e területen történő alkalmazásával - mintegy 83 Milliárd Ft-ot költhet el hatékonyabban!

3.) Jogszabály előkészítések értékelemzéssel történő támogatása

1995. óta voltak jelen társaságunk tagjai a legfelsőbb szintű szabályzási, a jogszabály-előkészítési tevékenységben. Ez idő alatt sor került többek között

 • a Foglalkoztatási törvény,
 • a Társasházi törvény,
 • a kormány és a minisztériumok munkatervének összeállítása,
 • a Jogszabály-alkotási folyamat,
 • az Alapítványok, közalapítványok,
 • a Rokkantsági ellátások,
 • a Tartós állami tulajdonban maradó vagyongazdálkodás

jogszabályok értékelemzésére.

E mellett több ún. szakmai koncepció is kidolgozásra került, többek között

 • az Elektronikus irat, -kommunikáció, -kereskedelem
 • a felnőtt korban látássérültté vált személyek elemi rehabilitációja,
 • a Szociális foglalkoztatás engedélyezésének és a támogatás finanszírozásának szabályai,
 • az Operatív programok eljárásrendjeinek értékelési szempontrendszere a Jelnyelvi-tolmácsszolgáltatás

valamint

 • a Korai fejlesztés

      témakörben.

A Miniszterelnök Hivatalból, az érintett minisztériumokból és a teamtagoktól kapott visszajelzések egyértelműen azt mutatták, hogy a módszer kiválóan alkalmazható ezen a területen.

4.) Elkülönített állami pénzalapok működtetése

1995-ben a Munkaügyi Minisztérium megbízásából került sor a munkaerő-piaci szervezet értékelemzéses fejlesztésére.

A projekt összességében 4 alprojektet foglalt magában: a mintegy 4700 fős szervezetet, a képzési és átképzési rendszert, a Foglalkoztatási törvényt, valamint a munkaerő-piaci alapokat (Munkanélküliek Szolidaritási alapja, és Foglalkoztatási Alap).

A mintegy 10 hónapos munka jelentős nagyságrendű átmeneti és végleges megtakarítást, más célokra történő átcsoportosítási lehetőséget, ill. többlet bevételt hozott az alap részére (az akkori mintegy 85 Mrd Ft-ból kb. 11 Mrd Ft-ot). Az egyik legjelentősebb javaslatként az addig két alapként működő alapok összevonására is sor került.

5.) Önkormányzati projektek

1992-ben Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában került sor a MÉT egyik legjelentősebb akciójára. Mintegy 180 fő egy hetes képzését követően került sor a költségvetési, valamint az egyes ágazatok, nevezetesen az oktatási, az egészségügyi és a városüzemeltetési ágazat ill. intézményeik fejlesztésére. Az akkor mintegy 2 Mrd Ft-nyi felülvizsgálati területből a team-ek mintegy 200 mFt költségcsökkentési ill. bevétel növelési lehetőséget tártak fel, mely a vizsgálatot követő évben mintegy 65 %-ban realizálódott.

Győr városában éveken keresztül rendszeresen folytak értékelemzések. Néhány példa az elmúlt évek jelentősebb projektjeiből: élmény- és termálfürdő, tornatermek, egyetemi csarnok, hangversenyterem, utak beruházási tervei, lakossági hulladékgazdálkodás, árvízvédelmi kataszter számítástechnikai szoftver rendszerterve, Szigetköz üzemeltetési szabályzata, Fertő-tó fejlesztési koncepciója, stb.

6.) Levegő visszahűtő - Ganz Gépgyár, Zalaegerszeg

(A termék széles körben került felhasználásra, traktor és kamion motorok, valamint egyenlítő tájéki és sarkvidéki körülmények között egyaránt működő stabil motorok turbó feltöltő levegő hőmérsékletének szabályozására.)

A munka során sikerült a funkciók teljesítési szintjét a kívánt mértékben (a szélsőséges éghajlati körülmények indukálta igények maradéktalan kielégítésével) javítani, és a közvetlen költségeket, a kívántnál nagyobb mértékben, 19,8%-al csökkeni. A munka külön érdekessége, hogy több olyan technológiai műveletet is találtak, melyek kifejezetten károsan befolyásolták a termék működését. A munka sikerét jelzi az is, hogy ezzel az értékelemzők elindítottak  egy vállalati tanuló folyamatot, melynek eredményeképpen önálló termékfejlesztésre állt rá az addig csak kizárólagosan beszállítói tevékenységet folytató vállalkozás.

7.) A Paksi Atomerőmű Zrt. projektjei

A Paksi Atomerőmű Zrt. 2005 novembere óta alkalmazza rendszeresen az értékelemzést. Tudatosan készülnek az ún. üzemidő hosszabbítási projekt keretében saját értékelemzési szervezet létrehozására.

Eddig mintegy 40 jelentősebb projekt értékelemzését végezték el, és a minőség emelése mellett az átlagos megtakarítások messze meghaladták a várakozásokat.

A Paksi Atomerőmű Zrt. belső szabályzása szerint ma már minden, 1,0 mrdFt feletti értékű projekt értékelemzésére sor kerül.

A belső értékelemző szervezetük létrehozása érdekében néhány éven keresztül évente 10-30 főt képeztek ki. ún. MODUL I. értékelemző teamtag képző, ill. 4-7 főt ún. MODUL II. teamvezető képző tanfolyamon.